News

img

10 March 2016

TIME MBE centerfold at AGORA-NEWS

TIME MBE centerfold at AGORA-NEWS

Με στόχο την άρτια κατάρτιση των επίδοξων επιχειρηματιών το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη διαχείριση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που δημιουργήθηκε με κοινή πρωτοβουλία των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κύπρου σε συνεργασία με τον Τομέα Επιχειρηματικής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας, δίχως αμφιβολία πρωτοπορεί.

Το νέο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Επιχειρηματική Οικονομική, το «Technology Innovations Management and Entrepreneurship» (ΤΙΜΕ), θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα είναι στα αγγλικά.

Η ιδέα γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, το 2009, όπως λέει στην «Α» ο επιστημονικός υπεύθυνός του προγράμματος και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κρήτης Ανδρέας Παναγόπουλος, ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και αποφάσισε εν μέσω κρίσης να επιστρέψει με την σύζυγό του στην Ελλάδα. «Ήρθαμε στο Ρέθυμνο και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Το TIME αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 2009, μια ομάδα συναδέλφων, όπως ο Βαγγέλης Τζουβελέκας, που είναι ο αντιπρόσωπος του τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο μεταπτυχιακό,  εργαζόμαστε με μεράκι προκειμένου το πρόγραμμα να καταφέρει να πάρει σάρκα και οστά.  Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα που προσπαθούν να κάνουν κάτι δικό τους και δεν μπορούν. Η ελπίδα της χώρας είναι το μυαλό των νέων όμως έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες που δεν μπορούν να πάνε πέρα από την επιστημοσύνη τους. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα που εστιάζεται σε ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν start ups, να σταδιοδρομήσουν σε μεγάλες εταιρείες που δίνουν τεχνολογικές λύσεις και καινοτομούν» τονίζει.

Το ΤΙΜΕ είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί ένα από τα λίγα προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρειο Αμερική που προσφέρει μία ολοκληρωμένη μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην επιχειρηματικότητα και στις νέες τεχνολογίες. Σε αντίθεση με τα γενικά μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) που προσφέρονται από πολλά Ιδρύματα στην Ελλάδα, το ΤΙΜΕ εστιάζει το ακαδημαϊκό του περιεχόμενο σε ένα σημαντικό τομέα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, προκειμένου να εκπαιδεύσει τα μελλοντικά στελέχη στην οικονομική εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών. Σκοπός του ΤΙΜΕ, είναι να πάει πέρα από τις πρακτικές γνώσεις που δίνει ένα πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων, και ως εκ τούτου επικεντρώνεται σε θέματα διαχειρίσεως καινοτόμων ιδεών, δημιουργίας και διοικήσεως νεοφυών επιχειρήσεων όπως startups, δίνοντας έμφαση σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, χρηματοδοτήσεως της καινοτομίας, πρόσβασεως στις χρηματαγορές, και πνευματικής ιδιοκτησίας. 

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι από την πρώτη δημοτικού σου μαθαίνουν ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι κακό. Δεν έχεις διδαχθεί ποτέ σου στα πλαίσια του πανεπιστήμιου πως λειτουργεί μια επιχείρηση και μαθαίνεις μόνο θεωρία. Το πρόγραμμά μας είναι καινοτόμο γιατί δίνουμε έμφαση στην πρακτική, απευθυνόμενοι  σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα, να πετύχουν με τις δικές τους ιδέες. Ούτε το MIT δεν έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να βοηθά ανθρώπους να φτιάξουν δικές τους εταιρείες» επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται από καθηγητές και των τριών συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, μεγάλο όμως μέρος θα καλύπτεται από ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένου κύρους από τις ΗΠΑ που για πρώτη φορά θα διδάξουν στην Ελλάδα.  Επίσης οι φοιτητές, μέσω ειδικά σχεδιασμένων ημερίδων, θα έχουν την δυνατότητα προσωπικής επαφής με διακεκριμένους επιχειρηματίες του εξωτερικού, όπως ο πρόεδρος της  σοκολατοβιομηχανίας Hershey. «Χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να εξηγήσουν στους φοιτητές  τις διεθνείς πρακτικές,  να τους πουν πως μπορούν να αποφύγουν προβλήματα πριν αυτά δημιουργηθούν. Χρειάζονται άνθρωποι που έχουν πετύχει στο αντικείμενό τους και αυτοί είναι λίγοι γι’ αυτό ήταν δύσκολο να οργανώσουμε το πρόγραμμα» επισημαίνει ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Κρήτης.  Παράλληλα, οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε ένα summer school  επιχειρηματικότητας στην Κρήτη που θα τους επιτρέψει να μορφοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες με την υποστήριξη εξειδικευμένων στελεχών. Όσοι έχουν δε, ήδη τη δική τους εταιρεία, μπορούν μέσω του προγράμματος να κάνουν προσομοιώσεις του εγχειρήματός τους στην αγορά για να διαπιστώσουν το βαθμό αποδοχής του.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα προσφέρεται σε δύο παράλληλες ομάδες φοιτητών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κύπρου. Συνολικά περιλαμβάνει τη διδασκαλία 16 μαθημάτων τα οποία επιμερίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες : Επιχειρηματική Οικονομική και Ποσοτικές Μέθοδοι, Επιχειρηματική Διοίκηση και Χρηματοοικονομική, Τεχνολογικές Καινοτομίες και Επιχειρηματικότητα. «Οι δύο πρώτοι κύκλοι σου προσφέρουν ένα καλό ΜΒΑ. Στον πρώτο κύκλο μαθαίνεις πως να χρησιμοποιείς στατιστικά εργαλεία για να καταλάβεις τον τρόπο λειτουργία της αγοράς, ο δεύτερος περιλαμβάνει βασικά μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων και ο τρίτος αποτελεί το δια ταύτα, γιατί μαθαίνεις πώς να τρέξεις μια εταιρεία και για τις νέες τεχνολογίες που μπορείς να αξιοποιήσεις για να βγάλεις χρήματα. Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος. Πώς θα βρεις χρήματα, πώς θα φτιάξεις την εταιρεία σου με γνώμονα την καινοτομία και πώς θα προστατέψεις την τεχνολογία σου. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα στην Ελλάδα που να δίνει έμφαση στην ανεύρεση χρηματοδότησης που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών εταιρειών» υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος και σημειώνει πως η ποιότητα είναι το «Α και Ω» και γι’ αυτό το λόγο συνεργάζονται τρία πανεπιστήμια. Για να μην ελέγχεται, όπως λέει, η ποιότητα αποκλειστικά και μόνο από τους Έλληνες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε φύσεως πτυχιούχους, όχι μόνο οικονομικών  επιστημών ή διοίκησης επιχειρήσεων. Πέραν της επάρκειας  στην αγγλική γλώσσα τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν το βαθμό πτυχίου, την ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία και δύο συστατικές επιστολές.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΤΙΜΕ ανταγωνίζεται τα γνωστά και πολύ ακριβά ΜΒΑ του εξωτερικού, όπως αυτά που παρέχουν το LBS και το INSEAD, προσφέροντας σε πολύ χαμηλότερο κόστος μία πρωτοποριακή εξειδίκευση. Συγκεκριμένα το κόστος είναι 10.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κόστιζε περίπου 60.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος, η επιβάρυνση των φοιτητών θα είναι μικρότερη αφού το πρόγραμμα εξασφαλίζει τρίμηνη αμοιβόμενη πρακτική άσκηση σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ολλανδία, ενώ παρέχει και υποτροφίες στο 20% των φοιτητών. Επίσης, θα πληρώνονται όσοι κάνουν τη διατριβή τους για εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν το κόστος και αναθέτουν σε φοιτητές αναλύσεις και έρευνες που σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάμβανε κάποιος σύμβουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος καταλήγει λέγοντας πως το μεγάλο «αγκάθι» στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν πρότυπα επιχειρηματιών, όπως παλαιότερα για παράδειγμα υπήρχε ο Ωνάσης.  Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να την ξεπεράσουν. «Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι μαγικές. Θέλουν κόπο, δουλειά και έξυπνες κινήσεις. Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να μην επιχειρήσουν τίποτα χωρίς να αποκτήσουν μερικές γνώσεις. Το επιχειρείν είναι κάτι σαν το ένστικτο αλλά είναι ένα ένστικτο που φτιάχνεται…».

*Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία αιτήσεων υπάρχουν στον ιστότοπο του προγράμματος www.timembe.eu.  

TIME MBE - logo